Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

GESCHIEDENIS VAN LENTE OP DEN DRIES.


In het najaar van 1998 plantte Opdorp op zijn Dries als ode aan het nieuwe millennium, honderdduizenden narcissen.

Het daarop volgende voorjaar van 2000 organiseerden de Opdorpenaren voor het eerst een openluchttentoonstelling temidden van de geelwitte bloemenzee in het hart van hun dorp.

Sindsdien staat “Lente op den Dries “ voor een jaarlijks terugkerend feest van weelderige natuur en boeiende kunst in het Hart van Vlaanderen.

 

Kunst in de vorm van beeldhouwwerken van allerlei kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland.

Maar ook, om de 2 jaar, “kunstzinnige werken” van onze plaatselijke jeugd, scholen en verenigingen met vb geschilderde schapen of reuzenpaaseieren.

 

We mochten telkenmaal rekenen op een massale belangstelling vanwege “Jan met de pet”.

Gewone mensen , die afzakken met de auto of de fiets en op de terrasjes van onze gekende horecazaken Adai's, den Dries, den Drytoren,de Poort van Cyriel en de Madelon genieten van een Buggenhouts biertje na een wandeling tussen de narcissen en de bijhorende foto.

 

Maar ook onze hoogwaardigheidsbekleders wisten de unieke combinatie van natuurlijk schoon met artistieke pracht te waarderen. Zo werden onze tentoonstellingen in het verleden  reeds 2 maal geopend door de Vlaamse minister van Cultuur .

 

In 2005 werd voor het eerst de “Beeldhouwprijs van het Middelpunt van Vlaanderen” uitgereikt. Deze eerste prijs ging naar Paul De Bont.

Naast deze hoofdprijs hadden we ook de prijs van het publiek, de prijs van de pers enz…

Als voorzitter van de jury konden we rekenen op de bekende Vlaamse beeldhouwer Rik Poot.

 

Ondertussen werd in de zomer van 2006 onze Dries door de luisteraars van Radio 2 uitgeroepen tot het beste pleintje van Oost-Vlaanderen en zijn de aanpassingswerken achter de rug.

 

Nu 8 jaar na de start, zal de lente opnieuw niet onopgemerkt voorbijgaan in Opdorp.

 

We nodigen jullie dan ook allemaal uit om dit allemaal gratis te komen bekijken en te genieten van Kunst, niet weggestoken binnen de dikke muren van musea, maar springlevend tussen de bloemen en de mensen.

 

Een gezamelijke organisatie van Dries 2000 en Middenstand Opdorp Leeft vzw,  samen met vele andere verenigingen die voor de gratis nevenactiviteiten zorgen.